Mam problem z tym zadaniem pomóżcie mi je rozwiązać; z góry baaaaaaaaardzo dziękuję
za rozwiązanie. Oto ono:
Na morzu widać z żaglówki światło latarni morskiej pod kątem o mierze 20 stopni do poziomu. Po
przepłynięciu 100 m w kierunku latarni światło latarni widać pod kątem o mierze 35 stopni do
poziomu. Oblicz wysokość latarni. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 m.
Jutro mam sprawdzian z trygonometrii i zależy mi na tego typu zadanku. Z góry
baaaaaaaaaaaaardzo dziękuję. Pozdrawiam.
No właśnie od rysunku...
Rozwiąż układ równań:
| h | |
= tg350 | |
| x |
| h | |
= tg200 | |
| x+100 |
Czy nie powinno być h:x = tg20 stopni, i h: x +100 = tg35
stopni
Bo po przepłynięciu( ja tak myślę) 100m powinno być raczej h: x+100 = 35stopni
tangens
, ale ja jeszcze nie mogę
iść jeszcze spać , chemia i zadanka na stole czekają na potęgę mojego homo sapiens umysłu.
Pozdrawiam