wyznacz r i h walca
kasia1989: Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π. Jego objętość 96π. Wyznacz długośc
promienia podstawy i wysokości walca
12 mar 15:54
zalatana: więc tak :
wzór na pole poczne walca to : 2πrh i wynosi 48π
wzór na objętość walca to: πr2 i wynosi 96π
z tych dwóch równań powstaje ci układ
2πrh=48π
πr2=96π obie strony mozesz podzielić przez π w obu równaniach
2rh=48
r2h=96 z pierwszego : h=48/2r
podstawiasz do drugiego róznania i masz :
r2*48/2r=96 r skraca sie z r2 i zostaje samo r
48r/2=96 obustronnie razy 2
48r=192
r=4
podstawiasz do pierwszego równania
2rh=48
8h=48/8
h=6
12 mar 16:05
kasia1989: dziękuję
12 mar 16:31