Oblicz prawdopodobieństwo
ania21: Wybieramy 3 liczby ze zbioru {1,2,3,...,100} Oblicz prawdopodobieństwo wybrania 3 liczb, które
utworzą ciąg arytmetyczny.
20 paź 21:34
sushi_ gg6397228:
jak je wybieramy, pojedynczo ze zwracaniem, bez zwracania , hurtowo
20 paź 21:37
ania21: pojedynczo bez zwracania
20 paź 22:48
ania21: chociaż jeżeli dałoby rade to może na dwa sposoby w sensie że hurtowo. bo w zasadzie w
poleceniu nie mam podane konkretnie w jaki sposób to ma być. więc pewnie chodzi o rozważenie
dwóch możliwości.
20 paź 22:53
Nienor: | | 100! | |
moc Ω = V3100 = |
| = 98*99*100 ile ciągów 3 wyrazowych można utworzyć |
| | 97! | |
A → dany ciąg (a,b,c) ma spełniać zależność 2b=a+c i a≠b≠c i a,b,c ∊ {1,2,3,...,100}
dla b=1 jest 0 takich ciągów
b=2 jest 2 takie ciągi
b=3 jest 4 ciągi
b=4 jest 6 ciągów
b=5 jest 8 ciągów
b=n jest 2(n−1)
b=100 jest 2*99=198 ciągów → moc A
| | A | | 2*99 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | Ω | | 98*99*100 | | 98*50 | |
Nie jestem pewna na 100%, ale powinno być dobrze.
20 paź 23:15
ania21: Dziękuje!
21 paź 08:25