funkcja
.;'>: f(x)=(a+1)x+5 i g(x)=5x+(a+1) są to dwie rożne funkcje które maja wspólne miejsce
zerowe.Wyznacz a i przecięcie z osiami X i Y mógł by ktos wytlumaczyc kal to a wyznaczyc?
20 paź 21:16
agata: a=?
rozwiąż to równanie
a=4 lub a=−6.
20 paź 21:23
krystek: Mówimy,że k jest m zerowym gdy f(k)=0 ponieważ ma to być takie samo miejsce zerowe to
f(k)=g(k)=0
(a+1)x+5=5x+(a+1) stąd a+1=5 to a=4
Masz f(x)=5x+5
Przecięcie z Ox to y=0
z osia OY to x=0 i liczysz.
20 paź 21:25
agata: Dla a=−6 otrzymujemy
y=−5x+5 i y=5x−5 . Te funkcje też mają wspólne miejsce zerowe.
21 paź 00:11
Jolanta: jeżeli g(x)=5x+(a+1) to a=5
g(x)=5x+6
0=5x+6
| | 5 | | −5 | |
x=− |
| ( |
| ,0) punkt przeciecia obu funkcji z osią OX |
| | 6 | | 6 | |
f(x)=(a+1)x+5
a=5
f(x)=5x+5
f(0)=5 (0,5) punkt przeciecia z osią OY
g(x)=5x+6
g(0)=6 (0,6) punkt przecieci z osią OY
21 paź 09:37
Jolanta: Krystek a mozesz sprawdzic to co napisałam
21 paź 10:47