matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skracanie ciągu
Shingim:
Jak skrócić wyrażenie ciągu:
2*5
n
+
2
4*3
n
−
2
*
4*3
n
+
2
2*5
n
+
1
(wszystkie n+2, n−2 są w potęgach licz 5 i 3) jak to skrócić?
20 paź 21:07
Rivi:
5
n+2
=5*5
n+1
3
n+2
=3
n−2
*3
4
i skreślasz na krzyż co można
20 paź 21:09
xXx:
2*5
2
*5
n
2
2
*3
2
*1/9
5
1
5
*
=
*
=
2
2
*3
2
*3
n
2*5*5
n
3
n
3
2
3
n+2
20 paź 21:11
Rivi:
5
kolego xXx zjadł pan na górze 3
n−2
. Wynik końcowy to
3
4
20 paź 21:14