pierwiastki wielomianu
riri: czy jest tu ktoś kto mi wytłumaczy jak wyciągać pierwiastki wielomianu ?
−x4 − 2x3 + 3x2 > 0
20 paź 20:56
Rivi: wyciągasz najpierw x2 przed nawias (ew −x2, będzie ładniej) a drugi nawias rozkładasz Δ, x1,
x2
20 paź 21:00
agata: x2(−x2−2x+3>0
x=0− pierwiastek dwukrotny −x2−2x+3 licz z Δ.
20 paź 21:01
riri: −x2(x+3)(x−1) > 0
−x2(x−3)(x−1)>0
Nie pamiętam jak to było kiedy x1 lub x2 wychodziło ujemne ... plus w nawiasie czy minus ?
20 paź 21:07
Jolanta: (x−(−p))=(x+p)
20 paź 21:09
riri: o dzięki wielkie ...

a umiesz może macierze ?
20 paź 21:10
agata: miejsca zerowe to1 ,−3 zmieniamy znak w nawiasie na przeciwny
−x2(x−1)(x+3)>0
20 paź 21:11
Rivi: w nawiasie zmienia się znak. Jak wyjdzie x=2 to masz (x−2) jak x=−2 to (x+2)

Czyli u Ciebie
plus
20 paź 21:12
nieokiełznany:

−x
4 − 2x
3 + 3x
2 > 0
wyciągasz wspólny czynnik przed nawias (−x)
−x(x
3 + 2x
3 − 3x) > 0
zapisujesz iloczyn dla których x=0
−x = 0, x
3 + 2x
2 − 3x = 0
x
1 = 0, Δ = 2
2 − 4*1*(−3)=16,
√Δ=4
| | −2 − 4 | | −2 + 4 | |
x2= |
| = −3, x3= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
rysujesz wielomian na osi OX. przy najwyższej potędze (−x
4) jest znak "−", wiec zaczynasz
rysować z prawej strony od dołu.
−x
4 − 2x
3 + 3x
2 > 0 więc zaznaczasz to co jest nad osią OX.
Zapisujesz odpowiedź:
x ∊ (−
∞, −3)U(0, 1)
trudne?
20 paź 21:13
Jolanta: −x
2−2x+3=0 Δb
2−4ac=4+12=16
x
2=1
−x
2(x+3)(x−1) >0
20 paź 21:14
riri: spoko już to zrobiłam...

tylko nie bardzo pamiętałam jak się to robi i potrzebowałam
przypomnienia ... bardziej mnie interesuje czy ktoś z was umie macierze bo to to teraz
przerabiam ...
20 paź 21:16
Jolanta: 0 było pierwiastkiem dwukrotnym wykres nie przecina osi w tym miejscu tylko się odbija
20 paź 21:17
agata: Wykres jest źle narysowany, bo 0 jest pierwiastkiem dwukrotnym
20 paź 21:17
Jolanta:
20 paź 21:19
riri: a jak jest
x4+x2>0
to pamiętam w liceum uzupełniało się to jakoś ... tak ?
20 paź 21:26