całka
Dzastina: | | dx | |
Może ktoś mi podrzuci pomysł jak się zabrać za taka całkę ∫ |
| ? |
| | (1−2x)4 | |
20 paź 20:10
xXx: co jest w mianowniku?
20 paź 20:24
Dzastina: Wzór skróconego mnożenia.. Rozwinąć go?
20 paź 20:35
Trivial:
u = 1−2
x
| | du | | du | |
du = −2xln2dx → dx = |
| = |
| |
| | −2xln2 | | (u−1)ln2 | |
...
20 paź 20:43
Dzastina: | | du | |
i teraz sobie ten ln2 wyciagniemy... i ∫ |
| =ln|u−1|.. Na pierwszy rzut oka ta całka |
| | u−1 | |
wyglądała dość groźnie
20 paź 20:51
Trivial: A gdzie zniknęło (1−2x)4?
20 paź 20:53
Dzastina: | | 1 | | du | |
Ups.. Czyli będzie |
| ∫ |
| i teraz tak jak postępujemy z całkami funkcji |
| | ln2 | | u4(u−1) | |
wymiernych?
20 paź 20:58
Trivial: Właśnie tak.
20 paź 21:00