równanie
grześ: napisz równanie prostej przechodzącej przez pkt. (2,2) i prostopadłej do prostej y=2x.
20 paź 19:58
krystek: Warunek prostopadłości a1*a2=−1 a1 =2 to a2=...?
prostopadła to y=a2x+b
20 paź 20:01
piotrek: Warunek prostopadłości prostej(najpsościej zapamietac): współczynik a musi byc liczba przeciwna
| | −1 | |
i odwrotną czyli np: y=2x a=2 czyli prosta prostopadla bedzie y= |
| x+b a={−1}{2} |
| | 2 | |
a teraz musisz obliczyc b. Wiec podstawiasz ten punkt(2,2) .
2=−1+b
b=3
20 paź 20:09
grześ: mógłbyś mi to dokładniej wyoślić − nie bardzo kumam funkcje. z góry dziękuję
20 paź 20:16
grześ: wielkie dzięki

EUREKA :}
20 paź 20:17
piotrek: Ogólny wzór prostej y=ax+b aby otrzymac prostą przechodzaca przez jakiś punkt(x,y) np (2,2) jak
w zad powyzej należy podstawic ten punkt do równania tej prostej. Wspłóczynnik a jeżeli jest
taki sam to proste sa rownolegle np: y=2x+3 y=2x+5. Jeżeli proste mają byc prostopadle a
musi:
| | 1 | |
−(a)−1. Prościej gdy a=2 to odwracasz czyli bedzie a= |
| i mnożysz razy −1 czyli: |
| | 2 | |
kolejny przyład:
| | 1 | | 1 | |
gdy a=3 to odwracasz czyli bedzie a= |
| i mnożysz razy −1 a=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
tak tworzysz prostą prostopadłą a teraz podstawiasz do wzoru a=− |
| i punkt (2,2) x=2,y=2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2=− |
| *2+b i powinno Ci b wyjśc jak wyzej b=3. |
| | 2 | |
20 paź 20:30
piotrek: Ogólny wzór prostej y=ax+b aby otrzymac prostą przechodzaca przez jakiś punkt(x,y) np (2,2) jak
w zad powyzej należy podstawic ten punkt do równania tej prostej. Wspłóczynnik a jeżeli jest
taki sam to proste sa rownolegle np: y=2x+3 y=2x+5. Jeżeli proste mają byc prostopadle a
musi:
| | 1 | |
−(a)−1. Prościej gdy a=2 to odwracasz czyli bedzie a= |
| i mnożysz razy −1 czyli: |
| | 2 | |
kolejny przyład:
| | 1 | | 1 | |
gdy a=3 to odwracasz czyli bedzie a= |
| i mnożysz razy −1 a=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
tak tworzysz prostą prostopadłą a teraz podstawiasz do wzoru a=− |
| i punkt (2,2) x=2,y=2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2=− |
| *2+b i powinno Ci b wyjśc jak wyzej b=3. |
| | 2 | |
20 paź 20:30
grześ: DZIEKI PIOTR !
20 paź 20:43
piotrek: NMZC
20 paź 20:45