liniowa niezaleznosc wektorow
krolik: Mam problem z zadaniem:
dane są wektory a1=[0 1 0]T , a2=[−2 3 −1]T , a3=[4 −6 2]T
zbadać z definicji czy wektory b1=a1−2a2, b2=3a1+a2−2a3 oraz b3=4a1 − a2 są liniowo zależne ?
na razie próbowałam to zrobić wymnażając b1,b2,b3 wgl podanych a. jednak pewnie istnieje
lepszy, bardziej prawidlowy sposob wiec prosze o jakas wskazówke
20 paź 19:52
think: jak znajdziesz wektory b1, b2, b3 możesz policzyć wyznacznik macierzy złożony z tych wektorów,
wyznacznik = 0 oznacza liniową zależność.
20 paź 20:39
krolik: tak robilam wlasnie, dzieki!
20 paź 21:23
think: można oczywiście rozwiązać układ:
b1 = αb2 + βb3
ale wyznacznik wydaje się szybszy.
20 paź 22:19