sa
kleopatra999: Dla 120 osób potrzeba w stołówce internatu szkolnego 9 kg szynki. IDla ilu osób wystarczy 15,2
kg szynki, jeśli normę zwiększymy o 12 %?
120*1,12−9*1,12
x − 15,2
134,4−10,8
x−15,2
x=189
20 paź 19:46
Jolanta: 900:120=7,5dag
12/100*7,5=0,9
7.5+0,9=8,4
1520:8,4=180,95
wystarczy dla 180 osób
20 paź 20:43
think: | | 9[kg] | | 9000[g] | | [g] | |
norma przypadająca na osobę: |
| = |
| = 75 |
| |
| | 120 | | 120 | | os | |
norma zwiększa się o 12% czyli 75*1,12 = 84g
dla ilu osób starczy szynki?
podziel dostępną ilość szynki przez nową normę... oczywiście należy ujednolicić jednostki.
20 paź 20:45
dero2005:
norma na jedną osobę
| | 9 kg | |
N = |
| = 0,075 kg/osobę
|
| | 120 | |
norma zwiększona o 12%
N
z = N*1,12 = 0,075*1,12 = 0,084 kg/osobę
ilość osób
| | 15,2 kg | |
i = |
| = 180,95 osoby czyli prawie 181 osób |
| | 0,084 | |
20 paź 20:46