zeta: wyznacz liczby a małe oraz b małe dla których ciąg (a,b,1) jest ciągiem arytmetycznym ,
natomiast ciąg (1,a,b) jest ciągiem arytmetycznym.
16 kwi 09:58
:): ten drugi ciag jest pewnie ciagiem geometryczny... a wiec
ciag artymetyczny (a,b,1): ciag geometryczny (1,a,b)
b= a+1/2 - mnozymy to razy 2 a(do kwadratu) = 1b
a(do kwadratu)= b
teraz podstawiasz za b
a(do kwadratu) = a+1/2 /*2
2a(kwadrat)=a+1
2a(kwadrat) - a - 1=0
Δ= 9, pierwisatek z Δ = 3
a = -0,5 lub a=1
teraz trzeba podstawic za a
-0,5(do kwadrtau)=b lub 1(do kwadratu)=b
b= 0,25 b=1
Odp, a=-0,5 b=o,25 lub a=1 b=1.
17 kwi 11:47