nierownosc
hubert05: rozwiąż nierówność:
(x2−4)(x2−4x+4)(x2−6x+8)(x2+4x+4)<0
20 paź 19:27
hubert05: pomózcie proszę
20 paź 19:41
20 paź 19:46
Nienor: Odpowiedź powinna być x∊(2;4)
20 paź 19:47
ehhh: x∊(2;4) j/w
20 paź 19:51
hubert05: odpowiedź powinna być x należy (−2,2) i (2,4)
20 paź 19:59
hubert05: help help :<
20 paź 20:31
shaka:

(x
2−4)(x
2−4x+4)(x
2−6x+8)(x
2+4x+4)<0 ⇒(x−2)(x+2)(x−2)
2(x−4)(x−2)(x+2)
2<0⇒
(x−2)
4(x+2)
3(x−4)<0 stąd x=2−czterokrotny ⋁ x=−2−trykrotny ⋁ x=4−jednokrotny,więc :
x∊(−2,2) ∪ (2,4) Wskazówka!: Wykres rysuj zawsze od prawej do lewej(zaznaczyłem grotami)
gdy znak przy najwyższej potędze jest +,to
zacznij od góry
gdy jest natomiast ujemny to od dołu.
Zauważ,że w x=2 wykres "odbija się" od wykresu ponieważ jest to pierwiastek parzystokrotny
(x−2)
4. gdy są nieparzystokrotne,wykres przechodzi przez oś 0x tak jak w x=−2 i x=4
(x−2)
4(x+2)
3(x−4) −popatrz na wykładniki potęg −to krotność pierwiastka. Naucz się tego.
Pozdrawiam.
20 paź 20:39
konrad: rozwiąż każdy z nawiasów, zaznacz pierwiastki na osi, narysuj odpowiedniego wężyka i odczytaj
rozwiązania
20 paź 20:40
agata: Rysujesz wężyk od góry(z prawej strony) zauważając, że 2 ma krotność parzystą, i rzeczywiście
wychodzą dwa przedziały tak jak podałeś
20 paź 20:43
shaka: Jakieś pytania

?
20 paź 20:43
shaka: Sorka

We wskazówce powinno być: wykres "odbija się" od osi 0x,a nie od wykresu
20 paź 20:52