wykres funkcji krok po kroku
Oskar: a) y=log
2 (x−2)
b) y=log
2 x−2
z gory dziekuje za pomoc
20 paź 19:22
think: zacznijmy od tego, że liczba logarytmowana musi być dodatnia:
x − 2 > 0 ⇒ x > 2
a później normalnie:
| | 1 | | 1 | |
x = 2 |
| ⇒ y = log2 |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
x = 3 ⇒ y = log
21 = 0
x = 4 ⇒ y = 1
x = 6 ⇒ y = 2
x = 10 ⇒ y = 3
nanieś punkty na wykres i połączyć.
20 paź 20:53
shaka:
a) y=log2 (x−2)
Rysujemy najpierw wykres y=log2x gdzie x>0,a następne przesuwamy go o 2 jednostki w prawo.
b) Rysujemy y=log2x i przesuwamy o 2 jednostki w dół.
Funkcją podstawową jest f(x)=log2x,a my mamy narysować wykresy a) f(x−2) i b) f(x)−2
W pierwszym przypadku przesuwamy w prawo lub w lewo,tu konkretnie w prawo,bo nawias liczby
logarytmowanej zeruje się dla 2,jeśli zerowałby się dla −2 przesunięcie było by w lewo.
W drugim przypadku przesunięcie jest tylko w górę lub w dół zgodnie ze znakiem liczby
jednostek,tu −2,czyli 2 w dół.
20 paź 21:15