| 3 | 3 | 3 | ||||
odp w książce ( | ,0) oraz ( | )(− | ) | |||
| 2 | 4 | 2 |
| 3 | ||
z tego 1. moja para się zgadzała z odpowiedzią w książce ( | ,0} | |
| 2 |
| 1 | ||
x= | i y=−2 | |
| 2 |
| 3 | 3 | |||
a w książce jest że drugim rozwiązaniem powinno być ( | ;− | ) | ||
| 4 | 2 |
z 2) równania y= 2x−3
to
2|x−2|+3|2x−3+1|=4 => 2|x−2| +3|2x−2|=4 /: 2
|x−2| +3|x−1|=2
rozpatrujesz równanie w przedziałach:
| 3 | ||
1o dla x€ (−∞, 1) to: −x+2−3x+3=2 =>......... x= | −−−− jest rozwiązaniem | |
| 4 |
| 3 | ||
2o dla x€ <1,2) to: −x+2+3x−3=2 => ..... x= | −−−− jest rozwiązaniem | |
| 2 |
| 3 | ||
3o dla x€ <2,∞) to: x−2+3x−3=2 => ....... x=1 | −−− nie jest rozwiązaniem | |
| 4 |
| 3 | 3 | |||
zatem x= | lub x= | |||
| 4 | 2 |
ok, dziękuje Eta