Wileomiany
tuna: Heja. pomorze ktoś mi?;>
Wyznacz współczynniki a b c tak aby W(x)-F(x)=H(x) jeśli:
W(x)=2x3+ax2+5x-3, F(x)= x3-5x2+bx+4 H(x)= x3+2x2+4x-c
12 mar 15:32
tuna: Pomożecie

;>
12 mar 15:52
Eta:
2x
3 +ax
2 +5x - 3 - x
3 +5x
2 - bx -4=
x
3 +( a +5)x
2 +( 5 -b)x - 7
poru=ównujemy teraz współczynniki tego wielomianu ze współcz.
wielomianu H(x) bo mają być równe!
zatem:
współczynniki przy x
3 --- są równe bo 1=1
przy x
2 : a +5= 2 => a = -3
przy x: 5- b = 4 => b= 1
wyrazy wolne; - c = - 7 => c = 7
odp:
a = - 3 b= 1 c = 7
12 mar 15:57