...
madlen: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 2log28 a siódmy wyraz to:
Wyznacz ten ciąg. Ile początkowych wyrazów ciągu należy wziąć, aby ich suma była równa 14550?
20 paź 18:58
madlen: pierwsza czesc zadania zrobilam,ale nie wiem jak reszte zrobic, nie wychodzi mi, powinno byc
n=100
20 paź 18:59
madlen: pomoze ktos?
20 paź 19:11
madlen: pomozcie!
20 paź 19:16
ZKS:
A umiesz w ogóle zapisać poprawnie ten logarytm bo nie sądzę że masz 2log 28?
20 paź 19:18
madlen: 2log28, sorry za blad
20 paź 19:20
ZKS:
| | | 6 − √3 | |
| + 8√3 − 2log28 | | 2 + √3 | |
| | 15 − 6 | |
r = |
| = |
| = 3 |
| | 3 | | 3 | |
a
1 = 2log
28 − 9 = −3
| 2 * (−3) + 3n − 3 | |
| * n = 14550 |
| 2 | |
3n
2 − 9n = 29100
n
2 − 3n − 9700 = 0
Δ = 9 + 38800
√Δ = 197 ∧ n ∊ N
+
n
1 < 0
20 paź 19:26
madlen: dzięki

20 paź 19:29