liniowa parametry
kleopatra999: wyznacz te wartości parametru m dla którego msc zerowe
funkcji y=(m2+1)x+3m jest liczbą wiekszą od 3
f) f(x)=|m+1|x−m+2 jest liczbą większą od −3
20 paź 18:57
agata: trzeba rozwiązać nierówność
−3m>3m
2+3.....
i
20 paź 20:11
Nienor: Wzory Vieta są dla funkcji co najmniej kwadratowej.
y=0, czyli 0=|m+1|x−m+2
|m+1|x=m+2
Z: |m+1|≠0 m≠−1
Z końcowej odp wyrzucasz m=−1
20 paź 20:15
Nienor: a ta pierwsza
Z: m
2+1≠0 m∊R
20 paź 20:17
agata: Y=ax+b
m.z. ax+b=0
ax=−b //:a ,a≠0
| | −b | |
x= |
| to nie są wzory Vieta |
| | a | |
Nienor, to drugie miejsce zerowe źle obliczyłeś
20 paź 20:28
kleopatra999: f) f(x)=|m+1|x−m+2 jest liczbą większą od −3
m−2/|m+1|>−3
m−2>−3|m+1|
m−2>−3m−3
−4m<1
m>−0,25
−m+2<−3m−3
−2m>5
m<−5/2
20 paź 20:40