Jak to udowodnić?
Madzia: Udowodnij, że liczba (4 + √15)(√10 − √6) √4 − √15 jest całkowita
20 paź 18:46
Eta:
√10−√6= √2*(√5−√3)
(4+√15)*(√5−√3*√2*√4−√15= (4+√15)*(√5−√3*√8−2√15)
√8−2√15= √(√5−√3)2= |√5−√3|= √5−√3
i mamy: (4+√15)*(√5−√3)*(√5−√3)= (4+√15)(8−2√15)=
=(4+√15)(4−√15)*2= 2*(16−15)= 2
c.n.u.
20 paź 19:18
Madzia: Możesz mi wyjaśnić to przejśćie? √8−2√15= √(√5−√3)2
20 paź 19:33
Eta:
(√5−√3)2= 5 −2√5*√3+3= 8−2√15
20 paź 19:45
sushi_ gg6397228:
to juz bylo robione (przeze mnie ) kiedys, wystarczylo poszukac w wyszukiwarce−−> tak jest inny
sposob liczenia
20 paź 21:43