Jak to wykazać?
Mariusz: Wykaż że licza √29 + 12√5 − √29 i 12√5 jest całkowita
20 paź 18:43
Vax: Szukaj wzorów skróconego mnożenia, oczywiście zamiast ,,i" miało być −?
20 paź 18:57
Mariusz: tak tak, tylko ze nawet jeżeli znajde wzory skróconego mnożenia to jest tam ten −
20 paź 18:59
Eta:
(3+2√5)2= 9+12√5+20=29+12√5
√a2= |a|
zatem otrzymujemy;
|3+2√5|− |3−2√5| = 3+2√5 −(−3+2√5)= 3+2√5+3−2√5= 6
20 paź 18:59
Mariusz: Eta a mógłbyś mi bardziej rozpisać pierwszą linijke czy zrobić to jakoś od przodu? bo nie moge
się połapac w toku rozumowania
20 paź 19:06
Eta:
29+12√5=(3+2√5)2 .... sprawdź czy to prawda?
20 paź 19:21
Konrad: Dobra sry już sie skorygowałem, a mógłbyś mi jeszcze sprawdzić czy (4 + √15)(√10 − √6)
√4−√15 jest całkowite?
20 paź 19:23
20 paź 19:24