Oblicz długość przekątnej
wieslaw-rz: krawędź podstawy graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość 4 cm. Oblicz długość
przekątnej graniastosłupa jeżeli tworzy ona;
a) z przekątną podstawy kąt 45°
b) z jedna z krawędzi kąt 30°
20 paź 18:30
gamoń: Panie szalony pan
20 paź 19:58
dero2005:

a = 4 cm
α = 45
o
obliczamy przekątną podstawy d
d = a
√2 = 4
√2 cm
liczymy przekątną graniastosłupa D
| | d | | 4√2 | |
D = |
| = |
| = 4√2*2√2 = 8 cm |
| | cos45o | | √22 | |
20 paź 20:32
dero2005:

a = 4 cm
α = 30
o
| a | | √3 | |
| = cos α = cos 30o = |
|
|
| D | | 2 | |
20 paź 20:39