Proszę o pomoc
Justyna: Pomocy

Punkty : A(6,4), B(−3,7), C(−2,0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboka ABCD. Oblicz:
a). współrzędne wierzchołka D
b). wysokość równoległoboku ABCD
c). pole równoległoboku ABCD
20 paź 17:52
Justyna: pomoże ktoś?
20 paź 20:31
piotrek: chwila
20 paź 20:39
krystek: Korzystasz z równości wektorów AB→=DC
AB=[−3−6,7−4]=[−9,3]
DC=[−2−xD, −0−yD]
i teraz wektory są równe gdy maja te same współrzędne
−9=−2−xD
3=0−yD
20 paź 20:39
piotrek: a) obliczam środek równoległoboku pomiędzy punktami b i d
Sx=(6−2):2=2
Sy=(4+0):2=2
S=(2,2)
wyliczam punkt d
4=(−3+x):2 2=(7+y):2
x=7 y=−3
d=(7,−3)
b)Żeby obliczyć wysokość trzeba obliczyć długość prostej dc ze wzrou
y=(y₂−y₁)/(x₂−x₁)×(x−x₁)+y₂
y=−⅓(x−7)−2
y=−⅓x+⅓
obliczam h ze wzoru |Ax+By+C|/√A²+√B²
d= |−⅓+1+⅓|/√6²+√4²
d=h=√13/26
c) P= a×h
P=9×√13/26
P=9√13/26 Znalazłem to rozwiązanie na innej stronie
20 paź 20:43
Eta:
Najprostsza metoda
z wektorów
→ → →
P= |det(AB, AD)| AB=[−9,3]
→ det = (−9)*(−7)−3*1= 60
AD=[1,−7]
P= 60
P=|AB|*h |AB|=........ =3
√10
| | P | |
h= |
| = ........ dokończ |
| | |AB| | |
20 paź 21:02
20 paź 21:04