Male co nieco
Fizyk: 1.Oblicz energie elektryczna jaka zuzywa zarowka o mocy 75 W w czasie 8h
2.Jaki opor ma piekarnik o mocy 4600 W. (domowa instalacja)
Wiem , że te zadania są bardziej z Fizyki niż z Matematyki , ale mam nadzieje że mi ktoś pomoże
20 paź 17:42
konrad: 1. 75*8=600 Wh
2.
R=U2/P
R=2302/4600
R=52900/4600
R=11,5 Ω
20 paź 17:45
Fizyk: W pierwszym to tylko takie obliczenie ?
20 paź 17:50
konrad: Tak.
20 paź 17:51
konrad: Możesz to w sumie przekształcić na częściej stosowaną jednostkę czyli kWh. To będzie 0,6 kWh.
20 paź 17:52
Fizyk: mam jeszcze problem z jednym zadaniem :
.W jakim czasie urzadzenie elektr. o oporze 4 omy wykona prace 50 KJ
(napiecie 400 V )
20 paź 18:27
konrad: U=400 V
R=4 Ω
W=50 kJ=50000 J
t=?
W=P*t
t=W/P
P=U2/R
P=4002/4
P=160000/4
P=40000 W
t=50000/40000
t=1,25 s
20 paź 18:41
20 paź 18:43