Trygonometria.
Paweł: 1+cosx/sinx + sinx/1+cosx = 2/sinx
Rozwiaze ktos to? Mialem ostatnio na sprawdzianie i sobie nie poradziłem z tym zadaniem.
20 paź 17:27
Eta:
masz udowodnić tożsamość?
| 1+cosx | | sinx | | 2 | |
| + |
| = |
| .... taka ma być? |
| sinx | | 1+cosx | | sinx | |
20 paź 17:39
Eta:
założenie: sinx≠0 i cosx≠ −1
| | (1+cosx)2+sin2x | | 1+2cosx+cos2x+sin2x | |
L= |
| = |
| = |
| | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
| | 2+2cosx | | 2(1+cosx) | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | | sinx | |
L=P jest tożsamością przy podanych założeniach
20 paź 17:43
Paweł: Ok, dzięki.
20 paź 18:06