pomóżcie
piotrus: Wykaż, że ciąg an=5*2n+1 jest geometryczny.
20 paź 17:09
20 paź 17:11
piotrus: ale jak to wykazac?
20 paź 17:15
piotrus: nie potrafie takich zadan robic
20 paź 17:16
piotrus: jak to zrobic ?
20 paź 17:28
agata: Obliczasz an+1=5*2n+2 i dzielisz an+1 przez an
jeśli iloraz ten jest stałą (nie zależy od n) to ciąg jest geometryczny
20 paź 17:29
Eta:
Tak jak podał
Jack
to nic trudnego:
a
n+1=5*2
n+1+1=5*2
n+2
| | an+1 | |
q= |
| , q nie może być zależne od n |
| | an | |
| | 5*2n+2 | | 5*2n*22 | | 4 | |
q= |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 5*2n+1 | | 5*2n*21 | | 2 | |
zatem .....ciąg a
n jest geometryczny
20 paź 17:34
piotrus: dzieki
20 paź 17:39
ffjjdfhfdhj:

fjfjdfbhrtdhrethrtghdfh
17 wrz 16:59
1: ♂
20 lis 16:03
Mila:
Znowu jakiemuś kretynowi wszystko kojarzy się z jednym.
11 gru 20:54