Jeden bok kwadratu ...
zalatana: Jeden bok kwadratu opisanego na okręgu x2+y2-8x-4=0 zawiera się w prostej o równaniu
x+2y-14=0 . Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
12 mar 15:18
Basia:
Najpierw wyznacz środek S i promień R okregu.
Kwadrat opisany na okregu ma bok a=2R.
Znajdź punkt wspólny okręgu i prostej P. Będzie to punkt styczności, a równocześnie
środek jednego z boków kwadratu, powiedzmy AB.
Współrzędne punktów A i B muszą spełniać równanie prostej i punkt P musi być środkiem
odcinka AB.
Na podstawie tych informacji ułóż układ równań i rozwiąż go.
Wyznaczysz współrzędne A i B.
Potem można różnie, ale najłatwiej posłuzyć się wektorami
→ → → →
AS = SC i BS = SD
a współrzędne wektorów równych są równe.
Spróbuj sama na podstawie tych wskazówek, sądzę, że sobie poradzisz.
Powodzenia (a jakby nie to pisz)
12 mar 16:37