Mam dzisiaj takie zadanie:
"Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Długość krawędź podstawy ostrosłupa jest równa a,
krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Ostrosłup przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
a) Oblicz pole otrzymanego przekroju
b) Wyznacz sinus kąta nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
To wpierw zacznę od rysunku, dobrze?
W podstawie trójkąt równoboczny, a i tak najbardziej zależy na tym czy ten kąt dobrze
zaznaczony?
Dodatkowy rysunek z tym przekrojem
?
| 2 | a√3 | a√3 | |||
* | = | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| |DO| | ||||||||
tgα = | ||||||||
|
| tgα | ||||||||
|DO| = | ||||||||
|
| a√3 | ||
a w odpowiedziach mam podane, iż wysokość ostrosłupa to: | więc się pytam, gdzie | |
| 3cosα |
| a√3 | ||
DO=tgα* | ||
| 3 |
| {a√3}{3} | ||
cosα= | ||
| |DB| |
| a√3 | ||
H2+[ | ]2=|DB|2 | |
| 3 |