równanie prostej
grześ: witam. po paru ładnych latach wyleciało mi z głowy. proszę o pomoc. równanie prostej
przechodzącej przez pkt. (2,1) i nachylonej do ox pod kątem 2π/2.
20 paź 16:15
Eli: Było coś z tg kąta że to się równa chyba b czy coś takiego ala sama już dokładnie nie pamiętam
20 paź 16:18
Eli: Już wiem.
a=tgα punkty masz zostało jeszcze tylko b
20 paź 16:20
Tadeusz: tg(2π/2)=0
więc a=0
y−1=a(x−2)
y−1=0
y=1
20 paź 16:22
grześ: dzieki bardzo. oświeć mnie jeszcze jak to było że tg kąta 2π/2 = 0
20 paź 16:47
Eli: z wykresu
20 paź 17:05
grześ: jasne dziękuję za pomoc
20 paź 17:18