kwadrat
Adam: Kwadrat ABCD ,a bok długości a. Okrąg o promieniu r jest styczny do boków AB i AD, okrąg
o promieniu R jest styczny do boków BC i CD i do poprzedniego okręgu. Oblicz r + R.
Niech mi ktoś pomoże w tym bo sam nie mogę
12 mar 14:15
Eta: Pomagam!
12 mar 15:27
Eta:
Narysuj rysunek!( będziesz widzieć te zależności)
oznacz S1 -- środek okręgu o promieniu r
S2 --- środek okregu o promieniu R
środki tych okręgów leża na przekątnej AC kwadratu
punkt styczności okręgów pokrywa sie z punktem
przecięcia przekatnych kwadratu( to najważniejsza informacja)
teraz już tylko odpowiednie zalezność:
wiesz ,że d= a√2 --- długość przekatnej kwadratu o boku "a"
IS1S2I = r +R ( to ta szukana odległość)
IAS1I = r√2 bo to długość przekątnej małego kwadratu
o boku "r" (bo okrąg jest styczny do boków AB i AD
podobnie: IDS2I = R√2
zatem:
IS1S2I = IACI - ( IAS1I + IAS2 I )
podstawiając dane otrzymamy;
r +R = a√2 - r√2 - R√2
r+ R +r√2 + R√2 = a√2
r(1 +√2 + R (1 +√2)= a√2
( 1 + √2)( r +R)= a√2
to: a√2 a√2 ( √2 -1)
r +R = ------------= ----------------------- bo usuwamy niewymierność
√2 +1 ( √2+1)(√2 -1)
r +R= a√2) √2 - 1)
r+R = a( 2 - √2)
i to jest już ta odp.
12 mar 15:42
ratunku : POMOŻE MI KTOŚ DOKOŃCZYĆ ZADANIE
Rosnące ciągi arytmetyczny i geometryczny maja pierwsze wyrazy równe 9. Trzecie wyrazy
tych ciagów są także równe. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa razy większy od
drugiego wyrazu ciągu geometrycznego. Wyznacz te ciągi.
r>0
q>1
a1+2r= a1*q2
a1+r-2=a1*a
a1=9
9+2r=9*q2
7+r=9*q
9q2-18q+5=0
pierw z Δ=12
q=ułamek 1/3 v q ułamek 5/3
12 mar 15:56
Eta:
jeżeli drugi wyraz jest dwa
razy większy:
to tak pownno sie zapisać:
a
1 +r =2 * ( a
1*q)
popraw ten zapis! ( wiesz już ,gdzie masz błąd)
12 mar 16:02
ratunku : niestety nie:(
12 mar 16:05