?
rucia020: Oblicz, ile różnych liczb trzycyfrowych można utworzyć z podanych cyfr (cyfry mogą się
powtarzać)
a) 1,3,7
b)0,1,5
c)1,3,5,7
d)0,1,3,5,7,9
20 paź 15:32
konrad: a) 33
b) 2*32
c) 43
d) 5*62
oblicz sobie
20 paź 15:41
Eli: a) na pierwszym miejscu może być 1,3 lub 7 czyli 3 możliwości na 2 miejscu mogą być też 3
możliwości. Na 3 tak samo. Stąd 3x3x3=27
b) liczba nie może zaczynać się od 0 czyli na 1 miejscu mogą być tylko 2 możliwości(1 lub5) na
2 miejscu mogą być 3 możliwości (0,1 lub 5) na 3 miejscu też 3 możliwości. Stąd 2x3x3=18
c) 4x4x4=64
d) na pierwszym miejscu 0 nie może stać czyli będzie tylko 5 możliwości na pozostałych 6. Stąd
5x6x6=180
20 paź 15:42
Łukasz:
a) 3*3*3
b) na pierwszym miejscu mozesz wybrać tylko 2 cyfry (1v5) bo
oprócz 0 nie ma takich liczb (całkowitych)które zaczynają sie od 0
wiec będzie : 2*3*3
c)4*4*4*4
d) podobnie jak w b) 5*6*6*6*6*6
20 paź 15:43
konrad: @Łukasz
c i d źle
20 paź 15:44
Łukasz: ach nie popatrzyłem ze to mają byc 3−cyfrowe!
20 paź 15:45
Eli: Taki kruczek no
20 paź 15:47
rucia020: dziękuję !

**********
20 paź 15:50
ktosik: A mozna prosic aby to bardziej wyjasnic. O co chodzi z tymi miejscami
13 mar 20:40