figury podobne
Daniel: pan marian jest właścicielem dwóch działek w kształce prostokatów podobnych. stsunek długości
boków jednego z nich wynosi 3:4 a jego obwód jest równy 140 cm. pole drugiego prostokąta jest
równe 300 arów. wyznacz wymiary drugiego prostokąta. proszę o pomoc...
20 paź 15:27
Eli: Mniejszy prostokąt:
a−bok
b−bok
Obw=140cm
Większy prostokąt:
A−bok
B−bok
P=300a=30000m2
Skoro prostokąty są podobne to stosunek boków się nie zmienia.
Czyli A/B=3/4 => A=3/4B
wiemy że AxB=30000=P => A=(30000/B)
Stąd (3/4B)=(30000/B)
Ręsztę mam nadzieję dasz rady sam policzyć
20 paź 16:14