matematykaszkolna.pl
Patt: rysunekNie radzę sobie z mechaniką − w zasadzie to fizyka. Proszę o pomoc. Gładka kula o r=30cm i ciężarze G=24N opiera się o pionową ścianę w punkcie A i poziomą krawędź w punkcie B, Wyznacz reakcje w punktach podparcia kuli jeżeli punkty podparcia są oddalone od siebie o a=40cm. Zrobiłem rysunek do tego. Dane do rysunku: RA − reakcja A działająca na punkt A RB − reakcja B działająca na punkt B G− ciężar kuli =24N r− promień kuli Zielone strzałki − składowe reakcji RB Wiem tylko tyle, że zadanie ma być obliczone w taki sposób: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Od tego momentu nie wiem co się w zadaniu dzieje −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10cm 

=sinα
30cm 
∑Fix=0 ∑Fiy=0 RA−RB*sinα=0 RB*cosα−G=0
 G 
RB=

cosα 
RA=RB*sinα=G*tgα Zadanie rozwiązane, ale nie rozumiem jak do tego doszło. Proszę o pomoc w tłumaczeniu tego zadanka. Zajrzę wieczorem i postaram się zrozumieć. Z góry dziękuję każdemu kto chociaż spróbuje.
20 paź 14:51
rupert: Aby liczyć tego typu zadania należy na samym początku uwolnić każde ciało nieswobodne od więzów, a więzy zastąpić reakcjami, uwzględniając przy tym jaka to jest reakcja: czy normalna, czy występuje tarcie, czy powierzchnia jest gładka czy chropowata, jeśli są przeguby to jakie: przesuwne czy stałe, jeśli są to pręty czy liny i ciało jest uwiązane należy rozpatrzyć czy występuje ściskanie czy rozciąganie. Na twoim rysunku masz to uwzględnione: występują reakcje normalne bez tarcia, stąd siły prostopadłe do powierzchni plus siła ciężkości działająca na ciało. W następnej kolejności rozpisujesz sumę rzutów sił na oś x oraz oś y, pamiętając przy tym, że suma musi równać się 0, uwzględniamy również zwroty sił, jeśli siła ma taki sam zwrot jak oś to mamy + jeśli zwrot jest przeciwny −, jeśli rozkładamy wypadkową R na dwie składowe Rx oraz Ry to korzystamy z funkcji sin i cos Wyliczasz niewiadome z równań, podstawiasz dane, wyliczasz i w zasadzie to wszystko. Przedstawione zadanie jest z zasadzie proste, bo ma raptem dwie niewiadome, bywają takie, że tych niewiadomych jest więcej niż dwie i to w jednym równaniu, więc trzeba trochę pokombinować. emotka
20 paź 15:28