Trygonometria jak to wyliczyć?
KaCha: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
cos
3(x)−sin
3(x)/ cos(x)*sin(x)
Z góry dziękuje
20 paź 14:34
sushi_ gg6397228:
wzor (a3−b3)=...
20 paź 14:49
KaCha: Wyliczyłam wyszło mi cos(x)−sin(x). Nie wiem czy dobrze. Ale z góry dziękuje za podpowiedź
20 paź 15:01
sushi_ gg6397228:
| | 10+5 | |
zapisz obliczenia−−> tak nie mozna skracac |
| = 10 ; jak Ty to zrobilas |
| | 5 | |
20 paź 15:02
KaCha: to co mam z robic z tym co mi wyszlo?
| cos(x)−sin(x)*(1+cos(x)sin(x)) | |
| |
| cos(x)sin(x) | |
20 paź 15:12
sushi_ gg6397228:
| (cos x −sin x) (1+ cosx * sin x) | |
| = |
| cos x* sin x | |
| | (cos x −sin x) | | (cos x −sin x)*(cosx * sin x) | |
= |
| + |
| = |
| | cos x* sin x | | cos x* sin x | |
| | (cos x −sin x) | |
= |
| + (cos x −sin x)= |
| | cos x* sin x | |
| | cos x | | sin x | |
= |
| − |
| + (cos x −sin x)= |
| | cos x* sin x | | cos x* sin x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + (cos x −sin x)= |
| | sin x | | cos x | |
20 paź 15:24
KaCha: dzięki
20 paź 15:40