czy poprawny dowód
tn: Witam.
udowodnij, że dla a∊R
a2x2 −2ax + 1 + a2 ≠ 0
zatem:
(a−1)2 + a2 ≠ 0 c.k.d (czy wystarczy tylko jedno przekształcenie?
co jest zawsze prawdą: bo (ax−1)2 + a2 > 0
20 paź 14:21
Trivial:
w(x) = a2x2 − 2ax + 1 + a2
Wystarczy policzyć Δ i sprawdzić, czy dla dowolnych a jest < 0.
Δ = 4a2 − 4a2(1+a2) = 4a2 − 4a2 − 4a4 = −4a4 = OK dla a≠0.
Dla a=0 mamy:
w(x) = 1 ≠ 0. Zatem OK.
20 paź 15:13
tn: ale czy moja metoda się sprawdzi?
20 paź 15:32
Trivial: Ja nie wiem skąd się wzięła
20 paź 15:33
Trivial:
Chyba że chodziło o:
(ax−1)2 + a2 wtedy ≠ 0, jeżeli:
ax−1 ≠ 0
lub
a≠0
I trzeba dokończyć.
20 paź 15:42
tn: ok, Twój dowód opiera się na zależności ilości miejsc zerowych od delty
Dlaczego mogłeś pominąć x ?
21 paź 07:04
tn: czy dlatego, że delta liczy tylko współczyniki
21 paź 07:05
:): tak
21 paź 08:06