matematykaszkolna.pl
Oblicz stosunek objętości stożków. wjmm: Stereometria: zadanie+ małe pytanko Treść zadania brzmi: Boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz stosunek objętości brył powstałych z obrotu trójkąta dokoła dłuższej i krótszej przekątnej. Bedę wdzięczny za pomoc. A pytanie brzmi: czy jeśli punkt przecięcia się wysokości trójkąta jest też środkiem okręgu opisane na tym trójkącie to znaczy, że ten trójkąt jest równobocznyemotikonka
12 mar 14:05
Eta: Odpowiedź na Twoje pytanie? Tak, to trójkąt równoboczny! Rop = (2/3) hΔrównob. = a3 /3 rwpis. = ( 1/3)hΔrównob =a3 /6 bo hΔrównob.} = a3 /2
12 mar 14:23
Eta: a, b, c --- tworza ciąg arytm a>0 b>0 c>0 a -- krótsza przypr. b -- dłuższa przypr c -- przeciwprostokatna z def. ciągu mamy: 2b = a +c a2 +b2 = c2 ( z tw. Pitagorasa , bo trójkat jest prostokatny) c = 2b - a to : a2 +b2 = ( 2b - a)2 a2 + b2 = 4b2 - 4ab +a2 3b2 = 4ab / : b bo b ≠0 3b = 4a => a/b= 3/4 teraz mamy wyliczyć V1 / V2 gdzie V1 to objętość stożka wokół dłuższej przyprostokatnej: zatem b= H1 a = r1 to V1 = πa2* b/ 3 podobnie V2 -- drugiego stożka teraz odwrotnie: a= H2 b=r2 więc : V2 = πb2 *a / 3 zatem: V1/ V2 = πa2*b/ πb2*a ( bo 1/3 skracamy) po skróceniu otrzymamy: V1/ V2 = a/b = 3/4
12 mar 14:42
Bogdan: Ad 1. Trójkąt nie ma przekątnych
12 mar 14:42
Eta: Witam! Bogdanie! Nawet nie zauważyłam tego zapisuemotikonka Oczywiście chodzi o przyprostokątne emotikonkaemotikonkaemotikonka ( pewnie nie tak się napisało właścicielowi tego postu. UWAGA....... słuszna, jak najbardziejemotikonka!
12 mar 14:47
wjmm: Tak, myślałem o czymś innym, napisałem co innego. Dzięki za pomocemotikonka
12 mar 15:49
Eta: emotikonka zadowolony?
12 mar 15:50
wjmm: Zadowolony i to bardzo, pomożesz mi jeszcze z jednymemotikonka Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 2x dłuższa od krawędzi jego podstawy. Przez przekątną podstawy i środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej poprowadzono płaszczyznę. Oblicz pole otrzymanego przekroju, wiedząc, że krawędź podstawy ostrosłupa ma długość a.
12 mar 18:58
Eta: Witam! Czy masz jakąś odp? wyszło mi .że pprzekroju = a25 / 4 , a nie chce mi się jeszcze raz sprawdzać tych rachunków! Może się pomyliłam( w samych obliczeniach!)
12 mar 19:27
wjmm: Właśnie nie mam odpowiedzi:( Może napisz mi po prostu kilka wskazówek jak to zrobić, to powinienem sobie poradzić.
12 mar 19:37
Eta: Dobry rysunek załatwia prawie wszystko! przekrojem będzie trójkat równoramienny o podstawie d = a2 ( to przkatna kwadratu w podstawie) czyli pozostaje policzyć h tego przekroju( czyli h tego trójkata hΔ z tw. Pitagorasa hΔ2 = (k/2)2 - [( a2/2]2 k -- krawędź boczna wyliczysz ją też z tw. Pitagorasa k2= H2 + [( a2 /2]2 dasz już radę ! odp; ma być za pomocą "a" bo "a" jest podane! Powodzenia!
12 mar 19:47
Eta: za H = 2a --- oczywiście emotikonka
12 mar 19:48
wjmm: Taaak, rozwiązałem tak jak napisałaś i wyszło a25/4 emotikonka. Rysunek miałem bardzo dobry, ale nie zauważyłem pierwszego twierdzenia.
12 mar 20:08