logarytm
nuna: Wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby log2, log(2
x−1) i log(2
x+3) w podanej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
Czy ktoś potrafiący to zrobić mógłby mi pomóc?
zaczelam tak:
| log2+log(2x +3) | |
| = log(2x −1) |
| 2 | |
20 paź 13:26
Tadeusz:
... początek już masz −
20 paź 13:37
ICSP: to są logarytmy dziesiętne?
20 paź 13:38
nuna: tak, wyszlo mi x=log
2(5)mozecie sprawdzic

20 paź 13:46
kylo1303: Dodawanie logarytmow o tej samej podstawie powinienes znac (wzor). Pomnoz obie strony przez 2,
po prawej stronie mozesz podniesc ewentualnie do potegi i potem przyrownac. To tak z samego
patrzenia bym zrobil, czy wyjdzie to nie wiem

"jesli nie wiesz co robic, rob to co wiesz" ~ MS
20 paź 13:47
kylo1303: dobrze ci wyszlo
20 paź 13:47
Tadeusz:
Dziedzina .... a potem:
log[2(2x+3)]=2log(2x−1)
2*2x+6=(2x−1)2
22x−2*2x+1−2*2x−6=0
22x−4*2x−5=0
z2−4z−5=0 ... itd
20 paź 13:47
kylo1303: Tzn ten x spelnia warunki zadania, moze sa tez inne (tego nie wiem bo nie liczylem)
20 paź 13:48
nuna: oo super

dzieki ludziska. a moge prosic o jakas podpowiedz odnosnie tego zadanka?
wyznacz wszystkie wartosci parametruy m dla ktorych rownanie
| | 1 | |
x2+2x + |
| log2(m+1)=0 ma dwa ropzne rozwiazania ktorych suma odwrotnosci rowna sie −8 |
| | 4 | |
20 paź 13:50
kylo1303: 1. a=/=0
2. Delta >0
| | 1 | | 1 | |
3. |
| + |
| =−8 (wzory Vieta)
|
| | x1 | | x2 | |
Sprobuj najpierw to, potem najwyzej sie pomysli.
20 paź 13:53
kylo1303: No i tam jeszcze zastrzezenie ze m>−1
20 paź 13:57
nuna: pomysle i zaraz dam znac
20 paź 13:59
nuna: cos nie bardzo
20 paź 14:08
nuna: moze jakas mala pomoc?
20 paź 14:17