Prośba
Godzio: Trivial miałbym prośbę

Chodzi o programowanie w dev c++, mam całą listę zadań do zrobienia na koniec października, a
nie wiem o co chodzi w żadnym, pomijając że nie mam pojęcia o programowaniu, wykułbym teorie,
ale programu już niezbyt napiszę i tu jest prośba, znajdziesz parę razy czas żeby mnie trochę
doszkolić?
20 paź 13:21
Trivial: Hello.

Prawdopodobnie tak.
20 paź 13:23
Godzio:
Wykłady są tak nudne, a na ćwiczeniach robimy takie banał że nie wiem jaki jest sens chodzenia
na nie

Jeśli miałbyś czas w weekend to moglibyśmy coś napisać, może mi coś wyjdzie
20 paź 13:26
Trivial: Ja już mam weekend.
20 paź 13:28
Godzio: Mi po 20:30 się zaczyna
20 paź 13:30
Trivial: Jeszcze mam kilka wykładów, ale to tak jak weekend.
20 paź 13:30
Godzio:
To wiesz co, jak Ci się nudzi teraz, to może daj mi jakieś proste zadanko jak Ci się chce,
tylko wiesz ja jestem podstawa podstaw
20 paź 13:32
Trivial: Daj jakieś przykłady, które robiliście na zajęciach, to coś tam wymyślę.

Zaraz wychodzę, ale
za jakąś godzinkę wracam, to akurat sobie pomyślisz jak zrobić.
20 paź 13:34
Godzio:
np. liczyliśmy prędkość, czas spadku kamienia z danej wysokości i ustalonym g z dokładnością do
ustalonej ilości miejsc po przecinku, sumowalismy liczby, sprawdzalismy czy dana liczba jest
parzysta/ nieparzysta, duże litery zamienialiśmy na małe,
tak w skrócie, 2 razy mnie nie było na zajęciach bo coś tam także wszystkiego nie mam
20 paź 13:39
Trivial:
Dobra. W takim razie masz dwa zadanka:
1. Napisz program, który rozwiązuje równanie ax
2 + bx + c = 0 dla zadanych dowolnych liczb
a,b,c. Jeżeli brak rozwiązań program ma o tym poinformować, jeżeli ... to też ma o tym
poinformować. Rozważ wszystkie przypadki.
2. Napisz program, który rozwiązuje układ równań liniowych:
| ⎧ | a1x + b1y = c1 | |
| ⎩ | a2x + b2y = c2 |
|
dla dowolnych liczb a
1, ..., c
2. Rozważ wszystkie przypadki.
20 paź 13:43
Trivial: Idę. Jak wrócę to mają być programy napisane.
20 paź 13:43
Godzio:
Łohoho

spróbuję
20 paź 13:44
Antonina66:
20 paź 13:44
20 paź 13:45
Mateusz:
Trivial za łatwe dla
Godzia cos ambitniejszego moze

:
1) Napisz program ktory pobiera na wejsciu całkowitą dodatnią liczbę mniejszą od 100 a
wyprowadza napis z informacją czy jest to liczba parzysta czy nie.
2) Napisz program ktory wyswietla na ekranie monitora kwadraty kolejnych liczb naturalnych
począwszy od zera a skonczywszy na kwadracie liczby ktora jest podana na początku działania.
jezeli
Godzio miałes pętelki to nie powinno to sprawic kłopotu
20 paź 14:30
Godzio:
Nie za łatwe, pisałem że jestem "podstawa podstaw"

Ten z równaniem kwadratowym mi ciągle nie działa, a nie widzę błędu
20 paź 14:33
Godzio:
int main () {
int a,b,c,delta,x1,x2,x0;
printf("Podaj a, b oraz c");
scanf("%d %d %d",&a,&b,&c);
delta=(b*b − 4*a*c);
printf("%d \n",&delta);
Dlaczego nie wyświetla mi wyliczonej delty ?
20 paź 14:39
Trivial: Hello.
20 paź 14:52
Trivial: Mam pytanie: dlaczego programując w c++ używasz starych instrukcji wejścia/wyjścia?
20 paź 14:53
Godzio: Po modyfikacji
#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
#include<math.h>
int main()
{
int a,b,c,delta,x1,x2,x0;
printf("Poda a: ");
scanf("%d",&a);
printf("Poda b: ");
scanf("%d",&b);
printf("Poda c: ");
scanf("%d",&c);
delta=(b*b)−4*a*c;
if(delta<0) printf("Brak rozwiazan\n");
if(delta==0){
x0=(−b−sqrt(delta))/(2*a);
printf("x0=%.2f\n",x0);
}
if(delta>0)
{
x1=(−b−sqrt(delta))/(2*a);
x2=(−b+sqrt(delta))/(2*a);
printf("x1=%.2f\n x2=%.2f\n",x1,x2);
}
system("PAUSE");
return 0;
}
I dlaczego nie chce zadziałać ?
20 paź 14:53
Godzio:
A nie wiem, tak uczyli to tak robię
20 paź 14:53
Trivial: Programujecie zatem w C, a nie w C++.
20 paź 14:54
Trivial: Zaraz przeanalizuję.
20 paź 14:54
20 paź 14:55
Godzio:
No to C, nie wiem
20 paź 14:55
20 paź 14:58
Trivial: Zamień int na float, i odpowiednio w każdym printfie %d → %f.
20 paź 15:01
Trivial: I scanfie też.
20 paź 15:02
Godzio:
Działa
20 paź 15:02
Godzio:
Jestem kozakiem :
20 paź 15:03
Trivial:
20 paź 15:03
Trivial: Tylko nie rozpatrzyłeś przypadku a=0 lub gorzej: a=0 i b=0
20 paź 15:03
Godzio: Zaraz spróbuje zrobić to drugie
20 paź 15:04
Godzio: To za moment dokończę
20 paź 15:04
Trivial: Możesz dać pętlę, która wczytuje a, dopóki jest OK.
20 paź 15:05
20 paź 15:15
Trivial: Masz literówkę w jednym miejscu, ale OK.

Robisz drugie? Mam o 16:00 wykład − jak się
uwiniesz w 15 minut to rzucę okiem.
20 paź 15:22
20 paź 15:29
Godzio:
Tutaj też mi się trafiła literówka, zamiast % dałem &
20 paź 15:30
Trivial: Gratulacje. Uwinąłeś się szybko.
20 paź 15:31
Godzio: hmm, a takie coś:
0x + 0y = 0
0x + 0y = 2
to jest chyba sprzeczność? a pokazuje że nieskończenie wiele rozwiązań
20 paź 15:33
Godzio:
Mateusz Twoje zadania spróbuję zrobić jak wrócę z uczelni, bo też za chwilę wychodzę
20 paź 15:38
Trivial:
0 0
0 0
Ma zerowy rząd. Pewnie przez to.
20 paź 15:40
Godzio: Właściwie to powinno załatwić sprawę:
if (a1==0 && b1==0 && a2==0 && a3==0 && c1 != c2){
printf ("Sprzecznosc");
}
ale pokazuje że jest coś źle
20 paź 15:41
Godzio: Dobra a3 ...

jest ok
20 paź 15:41
Godzio:
Dobra idę się szykować, narazie
20 paź 15:42
Trivial: Na razie.
20 paź 15:43
Mateusz: Ok nie ma sprawy mozesz je zrobic kiedy chcesz ja czy tam Trivial jak będzie to sprawdzi
20 paź 15:46
Godzio:
1) Napisz program który pobiera na wejściu całkowitą dodatnią liczbę mniejszą od 100 a
wyprowadza napis z informacją czy jest to liczba parzysta czy nie.
Nie mam pojęcia jak wczytać taką liczbę, bo ze sprawdzeniem czy jest parzysta czy nie to już
bym sobie poradził
20 paź 22:28
Mateusz: Hmm nie ma tu ukrytej podpuchy

po prostu uzytkownik ma te liczbe podac mozna tez zrobic zeby
program zeby sobie losował z takiego przedziału jakąś liczbe i okreslał czy jest parzysta ale
ty masz na razie podstawy chodzi tu o to zeby uzytkownik ją podał a ty masz sie zatroszczycz
zeby nie podał czasem mniejszej od zera czy tez większej od 100 czyli musisz wsadzic if−a z
warunkiem 0<a and<100 za a oznaczyłem sobie te naszą wprowadzoną liczbe zeby ułatwic
uzytkownikowi mozesz zrobic pętelke ze jak poda nieprawidłową wartosc zeby program sie nie
konczył tylko zaczynał od nowa cos w stylu podaj całkowitą liczbe dodatnią z przedziału...itd
ale nie jest to konieczne
20 paź 22:54
Godzio: Dobra popróbuję
20 paź 23:37
21 paź 00:05
Trivial:
np. tak:
...
int a;
...
printf("Witaj. Tutaj forum zadankowe. Chcemy abys podal liczbe 'a'.\n"
"Musi ona byc z przedzialu 0<a<100.\n");
scanf("%d", &a);
while (!(0<a && a<100)) {
printf("Podales niewlasciwe 'a', podaj lepsze!\n");
scanf("%d", &a);
}
...
21 paź 00:25
Godzio:
Dobra dzięki

. Będę sobie notatki robić
21 paź 00:31