wielomiany
zosia: nie moge znalezc miejsc zerowych tego wielomianu x
3−6x
2−3x+2=0. ma ktos pomysl
20 paź 13:01
ICSP: Wzory Cardano, albo daj treść zadania.
20 paź 13:05
zosia: zadanie troche skaplikowane jest, bo musze wyznaczyc pole figury ograniczonej dwoma krzywymi,
y=2sin3x i y=4cos3x oraz wspolrzedna y. i do wyznaczenia granic calki potrzebuje punktu
przeciecia tych dwoch krzywych i doszlam do tego wielomianu i dalej stoje w miejscu:( no chyba
ze zupelnie zle mysle:(
20 paź 13:14
20 paź 13:16
zosia: ale te wzory Cardano to niezla jazda, dzieki za podpowiedz

wlasnie sie w nie wglebiam
20 paź 13:18
20 paź 13:20
Bogdan:
| | 4 | | sin3x | |
a może tak: 2sin3x = 4cos3x ⇒ |
| = |
| ⇒ tg3x = 2 |
| | 2 | | cos3x | |
20 paź 13:22
zosia: no tak panie Bogdanie, czemu nie tylko ze po rozwinieciu tg3x dochodzimy wlasnie do
wielomianu:( no chyba ze ma pan rozwiazanie to ja baaardzo bede wdzieczna
20 paź 13:24
AC:
Napisz dokładnie treść zadania (jaką wartość ma współrzędna y).
20 paź 14:00