TRYGONOMETRIA
guns: proszę o pomoc !
sprawdź czy dla każdego kąta ostrego α zachodzi równość
wiem ,że trzeba zastosować tożsamości trygonometryczne ale po wielu próbach nadal nie mam
pojęcia jak to zrobić, dodam że prawidłowa odpowiedz to że taka równość zachodzi
20 paź 12:59
sushi_ gg6397228:
zrob wspolny mianownik po lewej stronie
20 paź 13:02
guns: wiem, sprowadziłam do wspólnego mianownika ale nadal nie wychodzi

HELP
20 paź 13:05
sushi_ gg6397228:
zapisz co masz
20 paź 13:05
guns:
| | 1+cosα | | sinα | | (cos2α+cosα) | |
L= |
| − |
| = |
| |
| | sinα+(1+cosα | | sinα(1+cosα | | sinα(1+cosα= | |
20 paź 13:12
sushi_ gg6397228:
wogole nie masz pojecia jak zrobic wspolny mianownik
| | 1 | | sin α | |
co to jest |
| − |
| +cos α  ? |
| | sin α | | 1 | |
20 paź 13:21
guns:
| 1*1+sinα | | cos&2α | |
| − |
| |
| cosα 1+sinα | | 1sinα*cos | |
20 paź 13:28
guns: tam cosα ma być podniesiony do kwadratu, wkradł się chochlik
20 paź 13:30
sushi_ gg6397228:
cos2 x= 1− sin2 x podstawiamy i liczymy dalej
20 paź 13:40
guns: | 1+sinα−cosα | | sin2α+cos2+sinα−cos2α | |
| = |
| = |
| cosα(1+sinα) | | cosα(1+sinα) | |
| | sinα(sinα+1) | | sinα | |
|
| = |
| |
| | cosα(sinα+1) | | cosα | |
20 paź 13:54
guns:
L=P a wiec zachodzi równość
20 paź 13:56
sushi_ gg6397228:
nie trzeba bylo zamieniac 1
1+sin x − 1 +sin2 x = sinx (1+sin x ) i nawias sie skroci z dolem
20 paź 14:04
guns: ale tak tez jest ok?
ok. dzięki Ci bardzo za cierpliwość
20 paź 14:07
sushi_ gg6397228:
tez moze byc
20 paź 14:09