Problem z zadaniem
Student: x −
√x+1 = 5
Męcze się 30 min

wynik to tylko 8 proszę o rozwiązanie
20 paź 12:36
sushi_ gg6397228:
dziedzina
x−5= √x+1 do kwadratu obustronnie, na jedna strone, rownanie kwadratowe, Δ itp
20 paź 12:39
AC:
x − 5 = √ x + 1 do kwadratu, otrzymasz trójmian kwadratowy.
Jako student to chyba już umiesz rozwiązać?
20 paź 12:40
Student: No i nie wychodzi
20 paź 12:46
AC:
To napisz co Ci nie wychodzi.
20 paź 12:48
ICSP: Pamiętaj o dziedzinie
x − √x+1 − 5 = 0
x + 1 − √x+1 − 6 = 0
t = √x+1 t > 0
t2 − t − 6 = 0
t2 − 3t + 2t − 6 = t(t−3) + 2(t−3) = (t+2)(t−3)
t = 3 v t = −2 pamiętając o założeniu.
t = 3
√x+1 = 3
x + 1 = 9
x = 8
20 paź 12:49
Student: Delta wychodzi 25, x1= 3 a x2= 8
W odpowiedziach jest tylko x=8
20 paź 12:51
Student: ICSP ale powiedz jak na to wpaść
20 paź 12:55
ICSP: na co?
20 paź 12:57
Student: no ja bym to robił tak jak zaproponował AC no ale tym spodobem nie wychodzi
20 paź 12:58
ICSP: √x+1 = x−5
pierwiastek z liczby nigdy nie może byc < 0 czyli:
x−5 ≥ 0 ⇔ x ≥ 5
czyli rozwiązanie 3 odpada.
AC chyba zapomniał to dopisać
20 paź 13:03