trygonometria
aga: witam

kto mi pomoze z tym rownaniem 2sin3x=4cos3x, za nic nie moge dojsc do rozwiazania:(
20 paź 12:21
sushi_ gg6397228:
jezeli masz kat 3x−−> to trzeba zastosowac wzory dla potrojonego kąta; zapisz swoje obliczenia
20 paź 12:25
aga: tak tez zrobilam i dochodze do momentu w ktorym juz nic nie widze:(
sin(4cos2x −1) −2(4cos2x−3) =0 i tu juz nie wiem dalej:(
20 paź 12:32
AS:
2 sin(3x) = 4 cos(3x)
tg(3x) = 2 i dalej odczyt z tablicy
20 paź 12:34
sushi_ gg6397228:
cos2 x = 1− sin2 x podstawiamy i dostaniemy rownanie 3 stopnia
sin x= t (aby bylo lepiej do liczenia)
20 paź 12:36
20 paź 12:40