wyznacz dziedzine funkcji:
lilith:
f(x)=ln(x+2) + 1/√5-x2
12 mar 13:53
Bogdan:
Wyznacz część wspólną przedziałów będących rozwiązaniami nierówności:
1. x + 2 > 0
2. 5 - x2 > 0
12 mar 13:59
lilith: tak myslalam tylko nie bylam pewna

czyli wyjdzie
D=R\(-
√5,+
∞)

czy samo D=R\(-
√5,
√5)
12 mar 14:03
Bogdan:
1. x > - 2
2. -(x - √5)(x + √5) > 0
+ + +
ad 2. ------------ -√5 ------------- √5 ------------> -√5 < x < √5
- - - - - -
Częścią wspólną przedziałów 1. i 2. jest (-2, √5)
Ten przedział jest dziedziną funkcji
12 mar 14:14
lilith: yyya mnie sie wydaje ze 2 jest mniejsze niz √5 ...
czyli -√5<-2... prawda ?
12 mar 14:21
lilith: aa dobra

juz wiem

blondynka jestem wiec wybacz
12 mar 14:22