prawdopodobieństwo
będę wdzęczny xD: Rzucamy czterokrotnie symetryczną monetą. Jakie będzie prawdopodobieństwo, że reszka wypadnie
dokładnie raz lub orzeł wypadnie co najmniej jednokrotnie?
20 paź 11:48
sushi_ gg6397228:
mozesz sobie zrobic drzewko i potem zaznaczyc sprzyjacace zdarzenia
20 paź 12:03
21 paź 01:28
Gustlik: Nie potrzeba żadnych drzewek

!
|Ω|=2
4=16
A − reszka wypadnie dokładnie raz
B − orzeł wypadnie co najmniej 1 raz
A€B, więc AUB=B
Niech B' oznacza, że orzeł nie wypadnie ani razu (czyli będą same reszki) − dopełnienie B
|B'|=1
|B|=|Ω|=|B'|=16−1=15
21 paź 02:07