całki nieoznaczone
gwiazda: | | dx | |
∫ |
| i jak to zrobić mogę podzielić przez 3 ? a potem będę mieć 5/3−x2 i |
| | √5−3x2 | |
wyciagnać pierwiastek ?
20 paź 11:36
sushi_ gg6397228:
5−3x2= 5(1− 35x2)
(√35x)=t robisz podstawienie a potem podstawiasz do znanych wzorow
20 paź 12:02
gwiazda: Dzięki resztę już wiem
20 paź 12:08
gwiazda: ∫√8x2+3x+2dx=∫√(x+310)2+5532dx podstawienie t=x+310
∫√t2+5532dx= 12p *√t2+5532+12ln|t+√t2+5532| wszystko ladnie
wychodzi ale cos mi sie wspolczynniki nie zgadzaja z przodu dlaczego gdzie blad robie ?
20 paź 12:27
sushi_ gg6397228:
bo bylo 8x2 i ta 8 gdzie wyparowala
8x2+3x+2=8* [(x+...)2 +...]
20 paź 12:30
gwiazda: A no tak teraz rozumiem

zgadza się , ale głupi błąd . Dzięki wielkie
20 paź 12:45
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
20 paź 12:56