cyziol1: Na poczcie stały obok siebie dwie paczki, każda w kształcie sześcianu. Większa paczka
miała krawędź dłuższą o 2 dm niż krawędź mniejszej paczki, a objętość - o 98 litrów
większą, niż objętość mniejszej paczki. Oblicz, jakim procentem powierzchni całkowitej
większej paczki była powierzchnia calkowita mniejszej paczki.
16 kwi 09:51
s:
12 maj 23:24
Piter specjalnie dla Jolci;*:* :
x- dł krawędzi mniejszej paczki
a=(x+2) -dł. krawedzi wiekszej paczki
V=x3- obj mniejszej paczki
V=(x+2)3-obj wiekszej paczki
zał.x>0
x3 + 98=(x+2)3
x3+98 -x3 -6x2 -12x-8=0
6x2+12x-90=0
Δ=122-4*6*(-90)
√Δ=48
x=-5 ≠ zał
x=3 ∈ zał
P= 6 *x2 = 6*22=54
P=6*(x+2)2=6*52=150
54/150 *100%=36%
odp:36%
13 maj 11:58