ciągi
piotrus: 2) liczby
x−1,2x , x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego oblicz x
3) suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341.
oblicz pierwszy wyraz tego ciągu
4) dany jest ciag o wyrazie ogolnym
an=7−2n/5
a) ktorym wyrazem tego ciągu jest liczba 1
b) ile wyrazow dodatnich ma ten ciąg?
5) oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciagu arytmetycznego w ktorym
a3 =7 i a13 − a9 = 20
6) piłka odbijając sie od ziemi osiąga każdym razem wysokosc wynoszącą 3/4 poprzedniej. a za
trzecim razem wysokosc 54cm. na jaką wysokosc odbiła sie za pierwszym razem?
7) wykaż ze ciąg
an = 5 * 2n+1 (n+1 u góry, nad 2)
8) trzy banki podają rózne informacje o stopie oprocentowania:
bank A; U nas oprocentowanie roczne wynosi 14%
bank B; U nas oprocentowanie wynosi 13% ale odsetki dopisujemy co pół roku
Bank C; U nas oprocentowanie wynosi 12% ale odsetki co kwartał.
W którym z tych banków najkorzystniejsze jest umieszczenie rocznej lokaty w wysokosci 10 000 zł
9) wyznacz ogolny wyraz ciagu (an) jesli suma n początkowych jego wyrazow wyraza sie wzorem
Sn =3n2 +4n
10 liczby (4,x,y) tworzą ciągi arytmetyczy. jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 1 a trzecią
zwiekszymy o 3 to otrzymamy ciag geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
11) czwarty wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 2log2(ta 2 jest na dole tak jak indeks dolny)
8 2log2 8
a siódmy wyraz to 6− pierwisatek 3/ 2 + pierwistek 3 + 8 pierwistek 3
wyznacz ten ciag ile poczatkowch wyrazow ciagu nalezy wziac aby ich suma byla rowna 14550?
20 paź 10:38
piotrus: dobra 2 obliczyłem jakos, wyjdzie 1 ?
20 paź 10:46