:)
madlen: Największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji.
a)zapisz wzór funkcji f w postaci ogólnej
b) dla jakich x wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji określonej wzorem y=x+4
20 paź 10:18
AC:
y = ax(x−6)
ale xw = 3 yw=9
stąd
9 = a3(−3) ⇒ a = −1
y = −x(x − 6)
dalej to już proste.
20 paź 10:25
madlen: dlaczego xw=3?
20 paź 10:34
AC:
Jaki znasz wzór xw ?
20 paź 10:36
madlen: nie wiem kurcze, dawno temu to mialam, moglbys to tak napisac zebym to zrozumiła?
20 paź 10:39
AC:
Słuchaj bez znajomości wzorów nic nie policzysz.
Dobra podam Ci
ale ty napisz wzór Viete'a na sumę pierwiastków
20 paź 10:43
AC:
Jeszce dla wyjaśnienia xw to odcięta wierzchołka paraboli
20 paź 10:44