pomóżcie
madlen: 5. Funkcja f określona jest wzorem f(x) = (x−4)3 + (3x−8)2
a) znajdź te argumenty, dla których wartości funkcji f są mniejsze od wartości funkcji g(x) =
x3 − x2 − 8x + 8
b) znajdź miejsca zerowe funkcji f
20 paź 09:59
sushi_ gg6397228:
a) f(x) < g(x) dla funkcji f(x) najpierw zastosuj wzory skroconego mnozenia
b) f(x)=0 wzory dla kazdego nawiasu
20 paź 10:05
madlen: w sumie to a) juz mam, ale nie wiem jak b) zrobic
20 paź 10:05
sushi_ gg6397228:
(a−b)3=....
(a−b)2=...
zastosuj te wzory do kazdego nawiasu; potem porob porzadki
20 paź 10:06
madlen: nie wiem jak to zrobić, nie rozumiem
20 paź 10:07
sushi_ gg6397228:
podstawianie pod wzor 6 klasa SP
20 paź 10:08
20 paź 10:08
madlen: aaa dobra dobra juz wiem, czyli wyjdzie x3−3x2
20 paź 10:10
madlen: czyli x=0 lub x =3 tak?
20 paź 10:10
sushi_ gg6397228:
x3−3x2=x2(x−3) wiec masz dobrze policzone miejsca zerowe
zawsze mozna policzyc f(0) i f(3) aby sprawdzic czy wyjdzie 0
20 paź 10:14