logarytm
nuna: Hej! Jak to bedzie?



trzeba rozwiazac rownanie
√xlog5 x−1 = 5
doszlam do tego:
| | 1 | |
logx(12log5 x − |
| ) = 5 |
| | 2 | |
dobrze? co dalej bo nie mam pomyslu
20 paź 09:38
sushi_ gg6397228:
w potedze jest log
5 (x−1) czy
log5 x −
1
20 paź 09:41
nuna: bez nawiasu...
20 paź 09:42
sushi_ gg6397228:
a jak myslisz po co dalem nawias

?
zeby odroznic log
5 x−1 a log
5 x −1
20 paź 09:54
nuna: hm to moze jakas mala podpowiedz?
20 paź 09:58
20 paź 10:03
nuna: tam jest dokladnie jak napisalam ... a log 5x −1
20 paź 10:16
sushi_ gg6397228:
to mamy z definicji logarytmu a
x= b <===> log
a b= x
x
12 (log5 x −1) = 5
zamiana podstaw
| 1 | | 1 | |
| = |
| (log5 x −1) |
| log5 x | | 2 | |
podstawienie t=log
5 x i potem roannie kwadratowe do policzenia
20 paź 10:32
nuna: aaa ok

dzieki
20 paź 10:46