funkcja
Szybi: Wyznacz esktema lokalne ponizszej funkcji
f(x)= 13x3 + 12x2 + 1
20 paź 09:27
gwiazda: Policz pochodną i przyrównaj do 0
20 paź 09:31
Szybi: a jak mama ja przyrównać do 0
20 paź 09:34
Szybi: mam
20 paź 09:34
gwiazda: x2+x=0 x(x+1)=0
20 paź 09:41
gwiazda: Potem kiedy rosnąca kiedy malejąca określasz i gdzie ma maksimum i minimum lokalne
20 paź 09:41
Szybi: a jak wyznaczyć te ekstrema
20 paź 09:43
Szybi: a jak mam to określić kiedy jest rosnąca a kiedy malejąca

wiem ze głupie pytania zadaje ale
siedzę nad tym już dosyć długo i kompletnie zgłupiałem..
20 paź 09:45
20 paź 09:47
Szybi: no właśnie tego nie czaje..
20 paź 09:51
gwiazda: Wyszło 0 i −1 narysuj funkcje a potem podstaw te liczby do f(x) i wyjdą liczby i masz napisać
które maksimum które minimum lokalne

pokaż co Ci wyszło
20 paź 09:53
Szybi: a jak to się oblicza ze wyszło tobie 0i −1 bo tego właśnie nie kumam

20 paź 09:55
gwiazda: Wyszło x(x+1)=0 z policzenia pochodnej
20 paź 10:00
gwiazda: I Ile Ci wyszło f(0) i f(−1) ?
20 paź 10:07
20 paź 10:35
gwiazda: Tak , to gdzie masz maksimum a gdzie minimum?
20 paź 10:53
Szybi: 1 minumum a 7/6 max
20 paź 11:06
gwiazda: 0 minimum a −1 maximum jak coś
20 paź 11:09