trygonometria
Andrzej: http://www.matematyka.pl/215119.htm
przykład a) , do rozwiązania mam. I mam takie pytanie gdy pierwszy i drugi nawias wylicze
wzorem skróconego mnozenia wyjdzie:
( sin
25
o + 2 * sin5
o * cos5
o + cos
25
o ) + ( sin
25
o − 2 * sin5
o * cos5
o + cos
25
o ) −
4 *
sin40o cos40o *
cos40osin40o =
I mam teraz pytnie, bo jedynka trygonometryczna wyglada tak sin
2L + cos
2L = 1 , ale tutaj
zamiast L mam 5
o, wiec moje pytanie czy mogę użyć tutaj jedynki trygonometrycznej. No i
proszę o odpowiedź czy wynik tego zadania to : −2
20 paź 08:44
sushi_ gg6397228:
musisz miec tylko ten sam kat dla sinusa i cosinusa, to moze byc 20o , 3o,
150o
20 paź 09:29
sushi_ gg6397228:
tak, wynik −2
20 paź 09:31
Andrzej: dzieki
20 paź 09:32
shaka: Tak.
Dla dowolnego α∊R sin2α+cos2α=1.
Tak; 1+ 2 * sin5o * cos5o−2 * sin5o * cos5o+1−4*1=2−4=−2
20 paź 09:34
Andrzej: A mam jeszcze jedno pytanie, a nie bede otwieral nowego tematu. Czy
f(x) = 2cos60o*x + 4*sin45o równe jest f(x) = x + 2√2
20 paź 10:36
sushi_ gg6397228:
tak
20 paź 11:01